10/22/2012

Rostad vitlök..

Något som jag tycker är väldigt gott att ha som smaksättare är rostad vitlök.
Man plockar loss ett par vitlöksklyftor, ta några stycken för den starka vitlökssmaken försvinner vid rostningen.
Skär sedan av botten på dem men behåll skalet på. Om Solo används så kan man även där skära av botten. Om inte botten skärs av så finns det risk att det inte kommer ut någon luft från skalet och till slut så smäller eller poppar vitlöken, då har man vitlök och olivolja i halva köket. ;)
Lägg vitlöksklyftorna i en liten kastrull, ös på olivolja så att botten på kastrullen täcks.
Lägg på lock och ställ på svag värme. det kommer att smattra lite där i grytan men det är ingen fara.
Kolla lite då och då så att lökarna inte blir svartbrända, men de ska ändå ha en brunbränd färg.
Ni kan gärna vända på dem lite så de får färg runt om.
När klyftorna har fått fin färg och innehållet är riktigt mjukt är de färdiga.
Kläm då ut själva vitlöken och släng skalen.
Hemma brukar vi använda detta till en kall sås att ha till kött, eller chips
Då blandar vi ut vitlöken med créme fraiche, pressad citron, SoP (Salt och Peppar)
Jag har även haft rostad vitlök när jag gjort egen ankkorv.
Det finns säker fler smaskiga användningsområden, tips mottages gärna :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar