10/03/2012

Lamm i hö...


Här är ett recept som jag bara va tvungen att dela med mig utav.
Simpelt men oh så gott det va, en rätt som är lagad på ren kärlek..

Lammstek, helst med benet kvar och av fin kvalisort
Hö, köpt av någon lokal bonde

Smör
Rosmarin
Timjan
Flingsalt
Peppar
Vitlök

Sätt ungen på 200 grader.
Ta ut smöret i god tid innan så att det är riktigt mjukt eller smält halva mängden försiktigt i en kastrull, å blanda sen i resterande så att det blir bra konsistens.
Putsa steken ifall det skulle behövas.
Hacka ner örterna lite halvgrovt. Rör ner örterna i smöret tillsammans med salt och peppar.
Gnid in hela steken runt om rikligt med örtsmöret, snåla inte..
Lägg hö i botten utav en gjutjärnsgryta så att det täcker.
Placera steken i mitten på höet, strö över nån hel stjälk utav örterna och klyftor utav vitlöken.
Täck steken med hö, försök trycka ner lite vid sidorna så att hela steken är omringad av hö.
Lägg över aluminiumfolie och lock ifall det finns så att det blir tätt.
Se till att inget hö sticker ut från folien, om ni inte vill ha besök av brandmän, för det kan börja brinna..
Men är allt hö innanför folien och väl tillslutet så är det ingen fara.
Ställ in grytan i mitten utav ugnen i 2 h,
under halva denna tiden ungefär kan temperaturen sänkas till 120 grader.
Det kommer att lukta en del fuktigt hö i köket men det är värt de lilla besväret.
Plocka sedan upp steken och sila gärna av och använd skyn, för den är allt för god för att gå till spillo.
Skär upp den i skivor, och njut av denna hemlagade kärlek.


Till detta hade vi rostade rotfrukter och en mos gjord på päron, som jag kommer att lägga upp recept på lite senare ;) 
 
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar