12/07/2012

Rimma skinkan..

För ett par dagar sedan åkte årets juleskinka ner i rimmlagen.
Det är faktiskt inte så lätt att hitta något bra recept på hur man ska rimma skinkan,
dagens kokböcker och recept på internet förutsätter att julskinkan köps färdigrimmad.
Finns väl ingen idag som rimmar sin egna julskinka,
därför är det dax att återinföra det gamla.

Till slut så fick jag ett gammalt ''recept'' per telefon av en.
Man skulle skala en medelstor potatis och lägga i botten av en stor gryta.
Ös sen på den mängd vatten som behövs för att täcka skinkan.
Rör ner ''smörsalt'' (dvs. grovt salt utan jod) tills potatisen flyter upp till ytan,
när potatisen flytet upp till ytan och studsar upp när man slår ner den så är saltmängden lagom.
Rör ner lite socker och saltpeter.
Värm upp vätskan och sedan kyl ner den helt innan den öses över den nätade eller uppbundna skinkan.
Lägg gärna en tyngd så som en tallrik ovanpå så att skinkan hålls under ytan.
Ställ in i kyl och låt ligga i en vecka till tio dagar, vänd ett par gånger.

För er som vill ha lite bättre angivelser

Till 5 kg skinka:

Vatten                          12 l
Salt, grovt utan jod     1,3 kg
Saltpeter                      25 g
Socker                         efter behag ca 2 dl


Detta recept var från någon gång i början utav 1900- talet
Tittar man istället på recept från runt 1950 - talet så ska man först gnida in skinkan i en saltblandning.
Ösa den i 3 - 4 dagar och sedan lägga den i lag. Fast det är ingen jag ännu har prövat.


/Julefrid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar