2/21/2013

Tzatziki..

Tzatziki är kanske något mer utav en sommarplåga
Något som man förknippar med en varm sommarkväll och grillat kött
Men vem längtar inte lite dit nu
Dessutom går det alldeles utmärkt att använda till några lammfärsbiffar
Eller en matig sallad även så här års. Dock blir det ju svårt med att få tag i svenska gurkor men det får gå för denna gången, eller får ni spara receptet till sommaren ;)
Tzatziki är väl just sådant som säkerligen finns hundra olika recept,
Inga är fel, men vissa är lite sämre
Och vissa är riktigt bra.
Vad jag har hört och läst så använder grekerna olivolja i sin tzatziki, för att det ska bli bra konsistens och en viss lenhet.
Men del för att vi är i Sverige och del för att det är jag så använder jag smör istället.

Gurka                1st
Grekisk yoghurt      1/2kg
Smör                 30g
Vitvinsvinäger       1msk
Vitlök               efter smak
Salt

Börja med att riva gurkan.
Jag tycker att den ska rivas på de mellanstora hålen,
Medans en del tycker de minsta, så här får ni själva bestämma.
Salta gurkan lite lätt och lägg i ett durkslag eller liknande så att vätskan får rinna av,
Lägg eventuellt även någon tyngd över för att skynda på processen.
Ifall yoghurten är för lös så kan den "hängas" för att bli av med lite vätskan och få den krämigare. Gör det genom att lägga ett kaffefilter i en sil som ligger över en bunke och sedan lägga i yoghurten i filtret. Låt det ligga där tills tillräckligt mycket vätska släppt och runnit ner i bunken.

Smält smöret i en kastrull, det ska inte koka endast smälta.
Ös upp yoghurten i en bunke.
Riv i vitlöken, ta inte för mycket i början,
Smaken kommer att träda fram mer efter en stund.
Och om man märker att det smakar för lite vitlök kan det tillsättas efteråt.
Blanda i vinägern
Ös i smöret i en fin stråle under omrörning.
Krama ur gurkan lite lätt och blanda i den i yoghurten.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citronsaft ifall syra saknas.

/Fridens


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar