2/11/2013

Smörstekt älgytterfilé..

Älgytterfilé
Smör
Timjan
Lagerblad
SoP

Börja med att jaga rätt på en älgytterfile, kan va lite knivigt att få tag i.

Putsa filén om det behövs
Ställ på pannan på spisen, 4:an eller 5:ans värme beroende på spis.
Salta och peppra filén runt om.
Smält lite lätt med smör i pannan.
Lägg i filén,  låt den få lite färg på bägge sidor.
Lägg i mer smör, timjan och lagerblad.
Ös filén med det smälta smöret, med hjälp utav en sked
Och vinkla pannan lite lätt för att lättare få upp smöret.

Är filén lite tunnare kan man fortsätta att ösa och vända den tills temperaturen nått ca 55 ºC.
Men är den av det något mer tjockare hållet går det lika bra att köra in hela pannan i ugnen på ca 200 ºC, men öppna, ös och vänd ofta. Och håll koll på temperaturen.

När köttet nåt en lagom temp.
Låt det då vila på en handduk eller hushållspapper nån minut innan det skärs upp.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar