2/01/2013

Risotto..

Risotto är just en sådan maträtt som kan vara hur god som helst
När den är väl gjord.
Och verkligen helt oaptitlig när det blir gjord på fel sätt.
Dessutom så finns det otroligt många möjligheter med med risotto.
Man kan lika väl ha det till fisk så som kött eller vegetariskt.
Eller helt enkelt smaksätt din risotto på något spännande sätt,
Servera den som den är till förrätt eller varmrätt.

Grund:

Risottoris , så som aborio eller carnaroli
Charlottenlök
Morot
Selleri
Olivolja
Vitt vin
Fond
Vatten
Parmesan
Smör
SoP

Personligen tycker jag att carnaroliriset blir bättre, med det är inte lika vanligt i handeln.
Vilken fond som skall skvättas i beror på vad risotton ska användas till eller smaksättas med. En ljus fond är att föredra, oftast använder jag mig utav kycklingfond, det funkar till det mesta.


Börja med att finhacka löken, moroten och sellerin.
Lägg de finhackade grönsakerna i en lagom stor kastrull tillsammans med
lite olivolja.
Låt allt fräsa på låg värme, under lock en liten stund, det ska vara mjukt men inte fått färg.
Dra över kastrullen till en varmare platta.
Slå i riset, låt det fräsa lite under omrörning av en träsked.
Skvätt i vinet.
På med fonden och vattnet tills det täckt riset. Dra tillbaka kastrullen till den mindre varma plattan.
Lägg på locket. Rör med jämna mellanrum så att det inte bränner.
Fyll på med mer vatten allteftersom riset sväller.

När riset är färdigt men ännu har lite att tugga på
och inte är torrt.
Ställ då av kastrullen.
Lägg i några klickar smör och riv i parmesanen.
Lägg på locket och låt vila i nån minut.

Veva ihop risotton med en sked.
Se till att veva ganska ordentligt så att den verkligen går ihop.
Smaka upp med salt, peppar och citron om det behövs.

Om den önskas smaksättas exempelvis med svamp kan smörstekt svamp tillsättas samtidigt som smöret.

Risotton kan förberedas nån dag i förväg.
Genom att snabbast möjligast kyla ner den, bara lite innan den är färdig.
Ös ut den i en form eller plåt och ställ i kyl för att kyla snabbast.
Värm sedan upp den med lite vatten i en kastrull.


                   Risotto med champinjoner, brytbönor, knaperstekt fläsk och ruccola. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar