11/07/2012

Tiramisu..


Här är en mycket trevlig dessert som jag gjorde på restaurangen för ett par dagar sedan. Den är väldigt vanlig och de flesta har troligtvis både gjort den och ätit den tidigare.
Säger man italiensk dessert så tänker nog de flesta på denna, ja självklart så är det Tiramisu..
Det finns säkert en uppsjö utav olika recept på denna klassiker, men här är ett som jag tycker funkar bra.
Ha gärna lite planering här, för detta blir som bäst om den får stå till sig nån dag i kylen.

Starkt kaffe                                                               3 dl
Ägg                                                                           2 st
Socker                                                                      2 msk
Mascarpone                                                              250 g
Citronzest                                                                 Från 1 citron
Savoiarkex                                                                ca 8 st
Kakao                                                                       
Congac/Amaretto/Kaluha/Masala vin                        2 msk
beroende på vad som finns hemma på sprithyllan eller vad som föredras, jag använde mig utav congac.

Separera äggen.
Vispa vitan hårt.
Vispa gulan och sockret vitt
Rör ner osten i gulorna och riv ner citronzesten
Vänd ner vitan försiktigt men så att allt blir blandat.
Blanda kaffet med spriten i en ganska bred skål eller gratängform så att kexen går ner.
Leta upp något tjusigt att lägga upp i, antingen portionsformar, glas eller en större form.
Doppa sedan kexen i vätskan, de får inte ligga i för då blir de för blöta.
Varva kexen med krämen men låt krämen vara överst.
Krämen går bra att spritsa ifall det skulle vara enklare.
När den ska serveras pudras det rikligt med kakao över hela.
En klassiker som aldrig dör..   ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar