11/23/2012

Jordärtskockssoppa..

Fick en påse med dessa ´´små´´ knölarna.
Jordärtskockor
En ganska så ful liten klump men ack så smaskig.
Och det ganska så självklara valet när frågan -´´Vad ska jag göra med detta´´ kom upp,
var ju givetvis, en krämig, len och god soppa


Jordärtskockor
Potatis
Gul lök
Vitlök
Vitt vin
Grädde
Mjölk
SoP
citron
En uns tryffel

Skala skockorna, potatisen och lökarna. Det behöver inte vara så mycket utav vitlöken, den ska bara finnas i bakgrunden.
Dela ner skockorna och potatisen i mindre bitar och hacka lökarna.
Fräs först löken i smör utan att den får färg, lägg i och fräs med skockorna och potatisen.
Ös i en skvätt vitt vin, reducera ner lite. Fyll på med grädde så att rotfrukterna täcks.
Koka på svag värme tills rotfrukterna kokat sönder.
Mixa med mixerstav, fyll på med mjölk till lagom konsistens.
Smaka av med SoP, citronsaft och lite tryffel eller några få droppar tryffelolja.
Tryffeln kan uteslutas men jag tycker att den höjer upp soppan ganska mycket.

Denna gången hade vi knaperstekt bacon i mindre bitar som vi lade i botten på sopptallriken,
men man kan även ha stekt svamp, purjolök eller något annat gött.

Har ni något bra förslag på vad som kan göras utav resterande jordärtskockor så skriv gärna..

Fridens..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar