11/11/2012

Älgfilé och potatisgratäng..

Väl hemma igen så var det dags för en ordentlig söndagsmiddag.
Älgfilé med en krämig potatisgratäng och rödvinsky.
Det satt inte helt fel ska ni veta.
Älgfilén kryddades endast med salt och peppar, och stektes sedan i rikligt med smör så att den kunde ösas med fettet under hela tillagningen. På så sätt blev den saftig och mör.
Potatisgratängen tycker jag om när den är krämig och enkel.
Endast potatis, grädde, vitlök, gul lök, SoP och lite ost på toppen.
Ännu bättre blir det nästan med purjolök istället för gul lök, fast i dag tog jag det som fanns.
Personligen tycker jag att det både blir godare och lättare om man kokar gratängen först.
Så man börjar med att fräsa löken i rikligt med smör, lägger i potatisskivorna, krydda och sen slår på grädden. Precis så att det täcker, låt sedan allt koka på svag värme tills potatisen är mjuk.
Det bränner väldigt lätt så rör ofta med en träslev, man kan även lägga en provsticka mellan grytan och plattan för att förhindra att det bränner.
Smaka sedan av, lägg upp gratängen i önskad form, strö på lite ost och gratinera i ugnen.


Hoppas även att ni har haft en trevlig söndag..
/Fridens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar