10/24/2013

Pulled pork..

Pulled pork är en rätt eller rättare sagt ett tillagningssätt som blivit ganska populärt även i sverige de senare åren.
Det är en sorts "barbecue"- rätt som har sitt ursprung från USA.
I grunden är det långtidsbakat griskött, som tillagas på ganska låg värme i ugn eller grill inrubbad med mycket kryddor. Den ska tillagas så pass länge att den går dra isär med hjälp utav två gafflar.

I söndags var faktiskt den första gången som jag/vi tillagat pulled pork.
Men jag får lov att säga, det var en trevlig anrättning.
Det kräver inte så mycket jobb men tid och plats av ugnen.

Fläkkarre          1 1/2 kg
Vitlöksklyftor     5 st
Paprikapulver      1 1/2 msk
Farinsocker.       1 msk
Mald spiskummin    1 msk
Flingsalt          1 msk
Cayennepeppar      1 1/2 tsk

Sås:
Ketchup            2 dl
Äppelcidervinäger  1/2 dl
Farinsocker        1/2 dl
Worcestersås       1 msk
Tabasco            1/2 tsk
SoP  

Blanda de torra ingredienserna med hackad vitlök.
Nagga karrén med en gaffel så att kryddorna tränger in lättare.
Gnid in köttet i kryddorna. Lägg i en form och plasta.
Låt stå i kyl till nästa dag.

Lägg köttet i en gjutjärnsgryta,
Kör i ugn 125ºC i ca 8 h.

Koka upp alla ingredienser till såsen.
Pensla såsen på köttet ett par gånger i jämna mellanrum under de sista 1 -2 timmarna i ugnen.
Riv sedan itu köttet med hjälp utav två gafflar.
Krydda om det behövs.

Vi åt det ungefär som tacos,
Invirat i tunnbröd,  med sallad, picklad lök och äppelchutney.
Men det finns säkert många olika sätt att äta det på.
Till exempel kan man ha det i hamburgebröd.
Likaså kan man även göra detta receptet med annat kött.
Vi provade sen även att göra det på älglegg.
Det blev också gott men fläskkött var bättre.

Lycka till
/Fridens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar