5/16/2013

Gör din egna fond..

Det är lätt och det smakar mycket bättre än de som köps i affären.
Dessutom så räcker det ganska länge vid hemmabruk, om man fryser ner det i mindre behållare.
Jag kokte dagens fond på älg och grisben. Men detta recept fungerar lika bra för kalvben. Ska man där emot koka fisk eller skaldjursfond så gör man på ett lite annorlunda sätt.


Mina köttfonder brukar jag "koka" över natten, men det går även fint att koka klart samma dag.
Om det ska göras under natten, kan det börjas på kvällen.
Och låt det inte stå över natten vid rötmånad, finns stor risk för att det hunnit mögla innan nästa dag.

Dag 1

Fondben, (benrester utav älg, kalv, gris el liknande. Gärna märgben)
Gula lökar
Tomatpure
Lagerblad
Svartpeppar (hel)
Morötter
Äpplen
Tomater
Palsternacka

Finns det något annat av grönsakstyp i kylen så ta det med.

Börja med att rosta skiten ur benen i ugnen, kör på 200ºC till fin färg.
Klicka ut tomatpuren lite här och var på benen, och rosta dem sen lite till.



Lägg över benen i en stor gryta, fyll på med vatten och ställ på spisen.
Låt det koka upp ordentligt.
Var med under hela fond kokar processen å skumma.
Skumma, skumma och skumma lite till så att allt slagg försvinner.

Dela under tiden rot-/ och grönsakerna.
Lökarna kan delas tvärs över, med skalet på.



Rosta lökarna i en torr panna.



När vattnet med benen kokat upp ordentligt och skummats av från det värst,
Kan grönsakerna, rotfrukterna och kryddorna tillsättas.
Koka ordentligt, skumma av och fyll på med nytt vatten ifall det börjar bli för låg nivå.
När det är dags att krypa till kojs kan man stänga av plattan och lägga på ett lock.

Dag 2

Ta av locket och koka åter upp grytans innehåll.
Låt småkoka i ett par timmar.
Håll bara ett litet öga på det så att inte all vätska kokar bort.
Sila sedan bort benen och allt annat, givetvis ska vätskan sparas.

Har dock själv varit med om praktikanter som silat vätskan rakt ut i brunnen, inte bra...

Sila vätska igen genom en silduk eller ren handduk om du vill ha den ännu klarare.

Reducera ner vätskan till önskad styrka,
Ös sedan upp i behållare av något slag.
Frys när det svalnat.

Plocka sedan upp när ni vill göra en helt fantastisk skysås, rödvinsky, eller något annan smarrigt.

Har ni några frågor är ni hjärtligt välkomna att ställa dem.
/Fridens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar