5/08/2013

Blomkål och broccoligratäng..

Trots att kött är fantastiskt gott.
Att en saftig stek, grillade revben eller rosa biff
många gånger är oemotståndlig, så kan det inte vara helt fel med något vegetariska ibland.
Kan vara bra för magen att slippa bryta ner det där köttproteinet ibland.

Broccoli
Blomkål
Olivolja
Vitlök
Charlottenlök
Riven ost
Grädde
Grönsaksfond
Vitt vin
maizena
Gräslök
Hasselnötter
SoP

Börja med att rosta av blomkålen och broccolin.
Dela ner dem i buketter, blanda med olja, salt och peppar.
Rosta dem sedan i ugnen på ca 200ºC tills de fått lite färg och knappt blivit mjuka.

Gör under tiden en sås.
Hacka och fräs lökarna i smör.
Slå på en skvätt vitt vin, reducera ner.
Häll i fond och grädde. Koka ihop.
Red av med maizenan. Såsen ska vara ganska tjock.

Slå såsen över blomkålen och broccolin, det kan gärna sticka upp lite här och var. Strö över ost.
Gratinera i ugnen på 200ºC tills allt fått en fin färg.
Strö över hackad gräslök och hackade rostade hasselnötter.


Servera endast med lite bröd, rostade rotfrukter eller som det är.

 Vill man ha lite mer smak i kan man röra i lite ädelost i såsen, ta i sådana fall av grytan från värmen innan. Eller ha i lite kycklingfond.

/Fridens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar