3/18/2013

Torrone.. (italiensk vit nougat)

Torrone är en nougatgodis som i huvudsak görs på honung, nötter och äggvita.
Godiset är uppkallat efter ett torn i Cremona, Italien. Eftersom någon gång under 1441 gjordes en skulptur av just detta godis som liknade tornet torrone.
Skulpturen gjordes till ett bröllop.
Så än idag serveras torrone till bröllop men även till jul.
Det finns en mängd olika varianter av torrone med olika smaker.
Det är bara att pröva sig fram.

Använd helst någon sorts köksassistent när ni gör torrone,
Det underlättar en hel del


Majsstärkelse                   1/2 cup
Äggvita                         3 stora
Honung                          1 cup
Strösocker                      3 cup
Florsocker                      1/2 cup
Nötter                          2 cup

Lägg bakplåtspapper i en ugnsäker form.
Strö ut majsstärkelsen på en ren yta på köksbänken.
Blanda honungen och sockret i en gryta och värm på medelvärme tills det smält samman, ca 4 min.
Öka värmen lite, och fortsätt värma, rör om med jämna mellanrum med en träslev.
Vispa under tiden äggvitan hårt.
Tillsätt florsockret och vispa ihop.
Värm honungen till 157ºC,
Ta av från värmen, temperaturen kommer att stiga till 160ºC
Rör tills temperaturen sjunkit till 149ºC.
Ös sakta i den varma honungen i vitan undertiden den vispas.
Volymen kommer att dubblas, låt stå nån sek tills den sjunkit igen.
Vispa tjockt.
Vänd i nötterna. Jag använde mig utav pistach, mandel och hasselnötter. Men prova gärna er fram med andra sorter eller torkad frukt.
Ös ut "smeten" på majsstärkelsen och knåda 5 ggr.
Lägg i den på bakplåtspapper i formen, lägg ett nytt papper över och tryck ut i formen.
Lägg över nougaten på ett galler för att svalna.
Innan den svalnat helt, skär ut bitar.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar