7/27/2013

Blåbärssaft..

Har ni plockat några blåbär i år?

Tyvärr så frös nästan allt vårat blåbärsris sönder i vintras.
Men istället kunde vi plocka nedanför Kalmar runt mina svärföräldrars stuga, där fanns det nästan oändligt med blåbär.
Så istället för som vanligt göra paj på dem testade jag denna gången att göra rårörd saft, vilket blev väldigt gott.

Blåbär           1 1/2 L
Vatten           1 L
Citronsyra       1 msk
Socker           1 kg


Rensa bären.
Lägg bären i en rostfri bunke eller gryta.
Ös på vattnet och mixa med en stavmixer.
Rör i citronsyran, låt sedan allt dra, 2 dygn i kylen.
Man kan röra om någon gång.
Sila bären genom en silduk. Låt det gärna självrinna.
Rör sedan i sockret. Sockret ska nu lösas upp i vätskan.
Så låt vätskan stå framme, rör ofta och skumma om det behövs.
När allt socker löst sig kan saften ösas upp på flaskor och förslutas.
Förvara dem mörkt och kallt.
Späd 1 del saft med 4 delar vatten




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar