7/01/2013

Beer Can Chicken..

I midsommras kom jag äntligen till skott att testa beer can chicken eller chicken on a can som det även kallas.
Detta är en väldigt amerikansk rätt som är precis vad det låter, en hel kyckling som tillagas på en ölburk.

En hel färsk kyckling
En styck öl på burk, gärna en smakrik 
Olivolja

Rub:

Fänkålsfrö
Senapsfrö gula
Senapsfrö bruna
Salt 
Peppar
Paprikapulver
Timjan torkad
Spiskummin

Först och främst, försök få tag i en färsk hel kyckling av bra kvalitet.

Mixa ihop alla torra kryddor till rubben, smaka av och försök få en bra balans.

Tänd grillen.
Kycklingen ska inte ha någon direkt värme under.
Så det bästa är att endast fylla på med kål i halva grillen, skärma av med aluminiumfolie och lägg även folie under där kycklingen ska stå.
Detta ska även funka att göra i ugnen.

Töm halva ölen, öppna upp övre delen med hjälp utav en konservöppnare.
Trä på kycklingen över ölburken.
Gnid först in kycklingen i olja och sedan i rubben.
Ställ kycklingen i grillen och stäng locket.
Öppna lite då och då för att vända på kycklingen.
Ifall det finns möjlighet kan man även kasta på lite rökspån på glöden med jämna mellanrum.
Låt kycklingen komma upp i ca 72 ºC i innertemperatur,  det kommer att ta ungefär 3 timmar.
Kycklingen kommer att bli trevligt krispig på utsidan och väldigt mör i köttet.

Detta finns många olika recept på men principen är den samma.
Hittade även ett recept där det användes en burk bönor istället för öl.


                            Till detta hade vi en trevlig cole slow med primörer




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar