1/13/2013

Fruktsallad m. Mascarponecreme...

Jag vet, jag vet..
Ni tänker Fruktsallad?? De e ju inget speciellt, de va nåt man gjorde på 50 -talet,
För man inte visste bättre och den exotiska frukten va något nytt för oss.
Och för de som jobbar i restaurangkök så har ni säkert gjort en fruktsallad till någon allergiker som en sista minuten grej någon gång.
Men faktum är att det är riktigt gott,
Speciellt om man gör något annat än den där gamla vispgrädden till.
Och så här va det.
Idag skulle vi få besök av fästmöns barndomsvän och hennes barn.
Och min fästmö ville helt enkelt ha fruktsallad,
Dessutom hade vi varken lust eller tid att spendera en större del utav dagen i köket.
Så fruktsallad fick det bli.
Ren vispad grädde kan jag inte påstå är nån favorit i vårat hushåll,
Och i affären fick vi synd på mascarponen, så vi tänkte att vi gör ett försök med det.
Det blev en väldigt trevlig och lätt förening.

   Fruktsallad

Blandad frukt
Socker           2 dl
Vatten           2 dl
Kanelstänger     2 st
Vaniljstång      1/2 - 1 st
Stjärnanis       5 - 7 st

Blanda sockret och vattnet i en kastrull.
Lägg i kryddorna, dela och lägg i vaniljstången.
Koka upp allt ihop, låt det koka i nån minut.
Dra sedan av från värmen och låt svalna.
Dela ner frukten under tiden.
När vätskan svalnat kan fröna skrapas ur vaniljstången och allt silas över frukten.
Det gör inget ifall frukten "simmar" i sockerlagen,
Låt den i sådant fall ligga där ett tag
Och sen lägg över frukten i en uppläggningsskål med en hålslev.

   Mascarponecreme

Mascarpone       250 g
Äggula           1 st
Socker           1 msk
Florsocker       1 msk
Vispgrädde       2 dl

Vispa sockret och äggulan porös,
Vispa i florsockret.
Rör ihop med mascarponen.
Vispa grädden, men inte för hårt.
Vänd i grädden i mascarponen.

Om man inte vill att allt ska vara så sött kan man riva ner zesten från en citron.
Om man istället är lite extra sötsugen kan mer florsocker tillsättas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar