11/26/2013

Hemgjord Mozzarella..

Inte all den där alldeles färska komjölken gick åt till att göra julost och ostmassa till ostkakor.
Nej jag sparade och tog hem tre liter för att göra min egna hemgjorda mozzarella.

Färsk komjölk              3 l
Citronsyra                 3/4 tsk
Ostlöpe                    2 tsk
Salt                       6 tsk

Mät upp citronsyran i 2 msk vatten och rör tills det löser sig.
Om mjölken blivit kyld så ska den värmas upp till ca 12 - 15ºC.
Rör ner citronsyrevattnet i mjölken.
Fortsätt värma mjölken tills den är fingervarm, 37ºC.
Rör ut ostlöpen i samma mängd vatten.
När mjölken nått sin temperatur kan man ställa av grytan, ösa i löpen och röra runt ett par varv med en trägaffel eller liknande.
Lägg på ett lock och låt stå i ca 30 min.
Efter 30 min kan locket tas av, stick ner en kniv i grytan och dela ostmassan i ett rutnät.
Plocka upp ostmassan och lägg den i ett durkslag över vasken för att rinna av, om det är för stora hål i durkslaget så kan en ren handduk läggas i först.
Spara den vattniga vätskan, vasslen som blir i grytan.
Om en handduk används så kan man kram ur ostmassan i den från mer vassle.
Annars kan massan formas ihop till en "boll", läggas på en skärbräda och skivas i cm tjocka skivor så rinner vasslen ur.
Medans massan ligger och rinner av sig lite, kan 1/2 vatten blandas med 1/2 liter vassle samt saltet i en gryta. Detta ska värmas upp till 80ºC
Lägg ostmassan i en skål.
Ta på dig ett par lagom tjocka fingervantar med ett par plasthandskar över.
Ös över den varma vätskan över osten.
Knåda till osten ett par gånger under vattnet, dra ut och vik ihop, innan du kniper av lagom stora mozzarella bollar och lägger dem i kallt vatten.
Förvara dem sedan i vattnet i en burk,
Fast de bör ätat upp inom ett par dagar.

/Fridens




                     En pumpa och svamp risotto som toppats med persilja och hemgjord mozzarella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar