9/30/2013

Kroppkakor..

Jag har kommit fram till att det troligtvis skulle gå att kartlägga hela Sverige i kroppkakor.
Kroppkakor, palt, pitepalt, klimp m.m. alla verkar de vara olika varianter av ungefär samma sak. Men med olika namn, lite olika utföranden.
Och fler olika namn verkar det finnas.
Jag har även kommit fram till att kroppkakor är otroligt underskattat.
Det är fruktansvärt gott och det går ju faktiskt utveckla och förnya ganska mycket..

Rimmat fläsk eller bacon
Charlottenlök
Kryddpeppar, malen
Spiskummin, malen
eventuellt lite tärnat äpple

Potatis, mjölig         700 g
Äggulor                 3 st
Potatismjöl             1 dl
Glutenfri mix           0,5 dl
Brynt smör              50 g
SoP

Dela ner köttet i tärningar och hacka löken.
Stek tills köttet är knaprigt, smaka upp med malen kryddpeppar och lite spiskummin. Lägg på ett fat med papper, låt svalna.

Skala och koka potatisen. Låt svalna.
Pressa genom en potatispress, eller det som finns tillgängligt i köket.
Väg även potatisen efter de pressats så att det blir rätt mängd.
Ta hellre större mängd än vad som behövs innan kokning så att det finns utrymme för bortfall.
Blanda med äggulorna, smöret, mjölet och mixen.
Smaka av med salt och peppar.
Nu ska det vara som en deg av potatis.

Ställ på en gryta med vatten på spisen som kan småkoka.

Ta en del av degen, rulla ut till en avlång "korv".
Dela upp i lagom lika stora delar.
Ställ "stubbarna" på högkant, tryck till med tummen så att det formas en grop i mitten.
Fyll gropen med det stekta köttet.
Tryck ihop degen så att köttet blir inuti, rulla rund som en köttbulle.
Efter att ha gjort 4-5 st kan man lägga i dem i det kokande vattnet,
plocka upp dem när de flytet upp till ytan.
När man gjort så många som man behagat göra kan man antingen ställa in dem i kylen tills de ska ätas eller tillaga dem direkt.

Vid tillagning kan man antingen koka eller steka dem.
Servera klassiskt med brynt smör och rårörda lingon,
Eller kombinera med något annat smaskigt.

Vi åt det med rostad blomkål, hemgjord äppelmos och brynt smör.
Vilket var en fantastisk kombination.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar