6/02/2013

Maskrosvin..

Nu blommar maskrosorna för fullt.
Ni vet de där gula som ploppar upp lite här och var som ogräs och ingen vill ha.
Eller rättare sagt så blommar de fortfarande.
Jag och min sambo plockade och satte igång vinet för ca två veckor sedan.
Så nu står det en spann med härligt bubblande vin i matkällaren, som luktar väldigt trevligt.

Förr var det olagligt att tillverka vin på maskrosor men efter en ändring i lagen 1994 blev det året lagligt igen, så nu är det fritt fram.
Det ska bli spännande att testa det färdiga resultatet,
Har hört från vissa att det inte alls är gott och en del tycker det smakar väldigt bra, fast det ska tydligen vara viktigt att inte korka upp en flaska för tidigt.
Maskrosvin behöver lagras för att det ska bli bra, och kanske är det så att de som inte tyckte att vinet var gott var kanske för ivriga för att vänta.

Maskrosblommor    3 l
Vatten            4 l
Citroner          2 st
Apelsiner         2 st
Socker            2 kg
Jäst              50 g

Plocka endast blommorna av rosen, 
I en del recept står det att endast det gula på blomman ska användas men det går även bra att använda hela knoppen, alltså även det gröna, vilket jag gjorde.
Ska endast det gula användas kommer det att ta mycket längre tid att plocka.

Lägg blommorna i en rengjord plasthink.
Koka upp vattnet och slö över.
Låt stå svalt i två dygn.
Sila av blommorna, och rör i sockret.
Smula ner jästen.
Skiva och kärna ur citronerna och apelsinen, lägg även i dem i vätskan.
Ställ svalt med en tidning över som lock och låt jäsa i 3 -4 veckor, rör om någon gång i veckan.
Försök att inte röra upp den grumliga bottensatsen vid sista omrörningen.
Sila och ös upp på rena flaskor.
Låt sedan flaskorna stå i minst 6 veckor innan första glaset avnjuts.


                                                Här silas blommorna bort

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar