9/27/2012

Tomatmarmelad

Det va ju nästan tvunget att göra nåt smaskigt utav våra tomater
Så varför inte en god tomatmarmelad att ha till osten eller kanske till glassen..
Dessutom är det väldigt enkelt att göra, det är nästan bara att glömma den på spisen

Tomater                        
Socker                           
Vaniljstång (bourbon)      
Lagerblad                    
Citronsaft                         
och eventuellt zesten ifall mer citronsmak önskas

Dela ner tomaterna i mindre bitar och skär bort den lilla hårda delen där kvisten suttit.
Väg sedan tomaterna och lägg dem i en kastrull, ös på sockret.
Mängden socker ska i grunden vara hälften av vikten tomater du har men skulle du vilja ha den sötare är det bara att ösa på mer socker. Jag använde mig utav 285 g tomater och 142 g socker.
Lägg i en halv vaniljstång som är delad på längden, ett lagerblad och saften från en halv citron.
Ställ kastrullen på hög värme med lock för att få igång kokprocessen.
När marmeladen har börjat koka kan kastrullen flyttas över till en platta med lägsta värmen på och locket kan tas av. 
Låt sedan marmeladen stå och småkoka i ca 2 timmar, rör om lite då och då med en träsked. 
När marmeladen är färdig med önskad smak och konsistens kan den ösas upp på väl rengjorda och desinfekterade glasburkar. 
Testa gärna att experimentera men andra smaker. Men glöm inte att dela mer er av de goda råden ;)
Har läst gamla recept där man använt torkad ingefära eller där hackad mandel blandats i på slutet.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar